CHVÚ Ondavská rovina bude pre vtáctvo bezpečnejšie

12.11.2010 Prešov

Parchovany/Zemplínsky Branč 12. novembra (TASR) - V blízkosti stĺpov elektrického vedenia zahynie v priebehu roka množstvo vtákov.
Stĺpové konzoly sú preto vo viacerých lokalitách vybavené ochrannými prostriedkami. Zástupcovia občianskeho združenie (OZ) Živá planina vyhodnocujú v týchto dňoch na východe Slovenska údaje pre energetikov, aby určili, akým spôsobom sú jednotlivé opatrenia pre elimináciu úhynu vtáctva účinné, a to konkrétne v lokalite chráneného vtáčieho územia (CHVÚ) Ondavská rovina, ktorú ohraničuje severne obec Parchovany a južne Zemplínsky Branč, okres Trebišov.
Podľa slov koordinátora projektu Vedenia a vtáky na Ondavskej rovine Ervina Hapla sa v tejto lokalite niekoľkokrát zmonitoroval od marca tohto roka asi 172-kilometrový úsek, na ktorom sa nachádza viac ako 2000 stĺpov elektrického vedenia.
\"Naviazali sme na činnosť Východoslovenskej energetiky, ktorá toto územie ošetrila na jednotlivých stĺpoch ekochráničkami, klobúkovými izolátormi, hrebeňovými zábranami či izolovanými preponkami, \" vysvetlil Hapl s tým, že momentálne sa vyhodnocuje, do akej miery sú ochranné prostriedky účinné a prečo dochádza na niektorých miestach k opakovaným úhynom vtákov.
Podľa Haplových slov vykonáva v tejto súvislosti OZ Živá planina niekoľko aktivít. \"Prvou z nich je, že územie každý mesiac osobne prechádzame. Každého nájdeného vtáka zdokumentujeme a vyhodnotíme, či išlo o usmrtenie v dôsledku nárazu či zasiahnutia elektrinou. Snažíme sa to odlíšiť a zároveň určiť individuálny rozsah poranení, \" poznamenal. Ďalšie aktivity sú zamerané na monitoring vtáctva prostredníctvom ďalekohľadov a inštalovanie fotopascí.
Koordinátor projektu, ktorý končí v decembri, konštatoval, že v priebehu roka našiel so svojím tímom na území CHVÚ viac ako 160 uhynutých vtákov. \"Aj keď sa toto číslo javí možno ako vysoké, situácia oproti minulosti, kedy tu uhynulo ročne niekoľko tisíc jedincov, sa v súvislosti s inštaláciou ochranných prostriedkov výrazne zlepšila, \" podotkol Hapl. Podľa jeho ďalších slov počas zistení objavili na niektorých inštalovaných zariadeniach zopár nedostatkov. \"Ich výrobcom o tom zašleme správu. Myslím si, že na to zareagujú a budú sa snažiť svoje výrobky trocha vylepšiť, \" povedal Hapl.
Projekt podporený programom Symbióza, ktorý financuje Nadačný fond skupiny VSE, spravovaný Karpatskou nadáciou, má podľa Hapla na území Ondavskej roviny veľký význam nielen z hľadiska eliminácie úhynu vtákov, ale aj vzhľadom na to, že sa na tomto území združuje niekoľko vzácnych druhov vtáctva. \"CHVÚ bolo vyhlásené hlavne kvôli orlovi kráľovskému a sokolovi rárohovi, ale stretávame sa tu aj s veľkým množstvom hniezdiacich bocianov bielych. Vyskytuje sa tu i vzácna volavka, chavkoš nočný, \" uzavrel Hapl.
 

Vyberte región

mark